fbpx

Infinity Jiu-Jitsu Split

Jiu Jitsu Split

Jiu Jitsu Split Academy - Infinity BJJ SPLIT

Helio Gracie vs. Carlos Gracie – Gracie Jiu-Jitsu Povijest i Politika

Helio Gracie vs. Carlos Gracie – Gracie Jiu-Jitsu Povijest i Politika

Povijest Gracie Jiu-Jitsu-a je komplicirana kao i sama Gracie obitelj, ako ne i više. Braća Helio i Carlos Gracie učinili su mnogo za stvaranje i promicanje  brazilskog Jiu-Jitsu-a. Međutim, imali su i osobne razlike koje su polako formirale dvije karakteristične struje u Jiu-Jitsu.

Vjerovali ili ne, brazilski Jiu-Jitsu započeo je kao obiteljska afera. Izvorno je par braće iz Brazila pokrenuo stvari. Kao što svi koji imaju braću i sestre znaju, konkurentnost nikad nije daleko. Helio i Carlos Gracie nisu se razlikovali. Doduše, bilo ih je samo dvoje i u početku su se odlično slagali. Ali kada dodate potomstvo koje počinje djelovati u ime svoje loze, stvari postaju neuredne. Dakle, kao i svi obiteljski poslovi, Jiu-Jitsu je postao neuredan. Da bismo razumjeli što se stvarno dogodilo, moramo se obratiti Gracie Jiu-Jitsu povijesti za neke činjenice i nešto čuti.

Zapravo, oba brata su uvelike doprinijela onome što danas poznajemo kao brazilski jiu-jitsu. Dakle, prije nego što se zadubimo u ovu kompliciranu povijest Gracie Jiu-Jitsua, odajmo im priznanje koje zaslužuju. Bez obzira podržavate li jednu ili drugu školu mišljenja, svakako pokažite poštovanje prema objema. Jer, bez jednog ili drugog, ne bi bilo Jiu-Jitsua kakvog poznajemo.

Obiteljska afera: Gracie Jiu-Jitsu povijest

Kada je BJJ nastao, dva glavna krivca za to su bili Carlos Gracie stariji i njegov brat Helio Gracie. Prije nego što se stvarno zakompliciralo, zapravo je bilo prilično jednostavno. Carlos Gracie je bio taj koji je osnovao BJJ. Uspješno je modificirao Judo tehnike koje je naučio od Mitsua Maede i osmislio vlastiti stil. Njegov brat Helio je naučio Jiu-Jitsu od samog Carlosa. Tada su zajedno radili na razvoju umjetnosti. Do sada je povijest Gracie BJJ jednostavna.

Nakon nekog vremena, Carlos je preuzeo drugačiju ulogu od učiteljske uloge. Njegov način razmišljanja bio je drugačiji od Helijevog što se odrazilo na njegov rad. Carlos je postao poslovno orijentirani vizionar. Vodio je sve, od govorenja Heliju što da podučava do promoviranja umjetnosti i organiziranja borbi. Carlos je u to vrijeme bio više fokusiran na širenje Gracie Jiu-Jitsua, kreiranje Gracie dijete itd., nego na podučavanje. Helio je bio utjelovljenje svega što je Carlos radio, držao se dijete, držao satove i borio se. Kao takav, Carlos je bio sklon promjenama kako bi proširio umjetnost što je dalje moguće. Helio je, s druge strane, bio žestoko odan izvornim učenjima koja su razvili i nastavili podučavati kao što je on izvorno činio pod paskom svog brata. Čini se da su tu počele prve razlike.

12 zapovijedi Carlosa Gracie-a

1.  Biti toliko jak da ništa ne može poremetiti tvoj duševni mir.
2. Govorite svima o sreći, zdravlju i prosperitetu.
3.  Dajte svim svojim prijateljima osjećaj da su vrijedni.
4.  Uvijek gledajte na događaje s pozitivne točke gledišta, a pozitivnost pretvorite u stvarnost u životu.
5.  Mislite uvijek na najbolje, radite isključivo za najbolje i očekujte uvijek najbolje.
6.  Uvijek budite jednako oduševljeni uspjehom drugih kao i svojim vlastitim.
7.  Zaboravite na greške iz prošlosti i usredotočite se na pobjede koje su pred vama.
8.  Uvijek veselite svoje bližnje i imajte ugodan stav prema svima koji vam se obraćaju.
9.  Provedite svo vrijeme koje vam je potrebno na usavršavanju sebe, ali ne ostavljajte vremena za kritiziranje drugih.
10.  Postanite preveliki da biste osjetili nemir, previše plemeniti da biste osjetili bijes, prejaki da biste osjetili strah i presretni da biste se srušili u nevolji.
11.  Uvijek imajte pozitivno mišljenje o sebi i recite ga svijetu, ne riječima taštine već dobrohotnošću.
12.  Imajte čvrsto uvjerenje da je svijet pored vas ako ostanete vjerni onome što je najbolje u vama.

Helio Gracie vs. Carlos Gracie

Da sumiramo Gracie Jiu-Jitsu povijest, Carlos Gracie predstavlja sportsku stranu Jiu-Jitsua, dok Helio predstavlja stranu samoobrane. Potonje je tradicionalna strana umjetnosti. U početku je sve dobro funkcioniralo, unatoč tim razlikama.

Mora se napomenuti da su Graciji velika obitelj. I Carlos i Helio imali su mnogo djece, a tu su se stvari zapravo zakomplicirale. To su potomci izvorne braće koji su stajališta svojih prethodnika doveli do krajnjih granica. Dok je Carlos još bio živ, obitelj je radila složno, jer je uspio sve održati na okupu. Nakon njegove smrti, podijeljena mišljenja obitelji mogu biti u centru pažnje. Odatle je Jiu-Jitsu krenuo na dva različita načina – jedan usmjeren prema sportu (današnji BJJ), a drugi prema samoobrani, Gracie Jiu-Jitsu (GJJ).

Heliova strana obitelji, koju su predstavljali njegovi sinovi, ostala je vjerna tradicionalnom samoobrambenom duhu umjetnosti. Rorion, Relson, Rickson, Royce, Rolker i Royce Gracie bili su svi predstavnici Gracie Jiu-Jitsua (GJJ). Do danas su ostali žestoki vjernici ovoj filozofiji i u skladu s tim podučavaju svoj Jiu-Jitsu. Nisu se natjecali u sportskom Jiu-Jitsuu i stavljali su veliki naglasak na praktične tehnike. Čak i oni koji jesu, poput Ricksonovog sina Krona, poznati su po tome što su zanemarili bodovni sustav i uvijek forsirali zabršavanje borbe kada su se natjecali. Kron ima zapanjujući rekord od gotovo stotinu pobjeda submissionom, od kojih većina poraza je došla tako da je gubio na bodove jer nije mislio na poziciju već samo na završavanje protivnika.

Pravi očevi sinovi

Kao što je spomenuto, potomci oba brata su u ime odanosti pretjerali poglede svojih očeva. U jednom takvom primjeru, većina sinova Carlosa Gracieja, Carlson, Robson, Reylson, Carley itd. tvrdili su da ih je obučavao njihov otac, a ne njihov ujak Helio. Nasuprot tome, jedan od Carlosovih najstarijih sinova, Reyson je tvrdio da je Helio podučavao sve.

Helio Gracie je bio poznat kao čovjek s kojim se teško nositi. Bio je tvrdoglav i strog i nije mogao dalje od pokazivanja jasnog favoriziranja. Uvijek je tvrdio da su njegovi sinovi nepobjedivi, što očito nije išlo na ruku njegovim nećacima. Ovo je samo još jedan kompliciraniji razlog zašto je obitelj danas podijeljena tako velikim raskolom.

Zanimljiva i fascinantna priča koja izlazi iz obitelji je ona o Rollsu Gracieju. Rolls je biološki sin Carlosa Gracieja. Međutim, on je bio izvanbračni sin kojeg je Carlos dao Heliju na posvajanje. Helio u to vrijeme nije imao djece, tako da je Rolls tehnički njegov najstariji sin. Međutim, ne ubrzo nakon toga, Heliu dolazi na svijet njegov prvi biološki sin, Rorion. Ne srameći se pokazivanja favoriziranja, Helio je više pažnje posvetio svom biološkom sinu nego svom posvojenom nećaku. To je dovelo do toga da se Rolls borio za njegovu pažnju, što ga je oblikovalo u strašnog borca ​​kakav je kasnije postao.

Carlos i Helio nisu pomogli u tome što su se često kladili tko je od njihovih nasljednika bolji i spajali ih. Ovo je bila vrlo ozbiljna stvar za svakog od potomaka braće, produbljujući suvremeni jaz. Primjerice, Helio je organizirao meč između Jean Jacquesa Machada (Carlosovog nećaka) i njegovog sina Roylera, kojeg je Machado dobio.

Gracie Barra i IBJJF

Možda najpoznatiji današnji potomak Carlosa Graciea je njegov sin Carlos Gracie Jr. On je najveći promotor sporta i poslovne strane Jiu-Jitsua. Osnovao je Gracie Barru, najveću organizaciju u BJJ-u danas. To je mreža akademija diljem svijeta, često više od jedne u gradu. Svi rade u skladu s istim nastavnim planom i programom i načelima koje je ustanovio Carlos Gracie stariji. Oni djeluju kao korporacija i ljudi su iza druge velike organizacije u BJJ-u – IBJJF-a.

IBJJF je najveća natjecateljska organizacija u Jiu-Jitsu. To je savez koji vlada na turnirskoj sceni. ujedno je i prvo upravljačko tijelo BJJ-a, koje određuje mnoge bitne aspekte sporta. Jedan od takvih primjera je sustav pojaseva, a posebno ljestvica dječjih pojaseva. Prvobitno su djeca morala proći bijelu, žutu, narančastu i zelenu prije nego što su usvojila ljestvice odraslih. Danas nema samo više pojaseva, već i kombinacija boja koje nemaju smisla. To je moderna poslovna strana BJJ-a.

Drugi primjer su pravila BJJ natjecanja. Tema o kojoj se mnogo raspravljalo , pravila IBJJF-a jasan su prikaz sportske strane BJJ-a. Kao i u judu, IBJJF meč mora imati pobjednika. U judu, najbolji način za pobjedu je Ippon ili kompletan bod. U BJJ-u, Ipponov pandan je završavanje protivnika. Ako nema jasnog ippona, Judo ima sustav od pola i četvrtine bodova. U BJJ-u postoji i bodovni sustav, kao i zloglasne prednosti. U konačnici, čak i sudac može odlučiti tko pobjeđuje. Nadalje, postoji mnogo “nezakonitih” tehnika kao što su udarci ili grčevi. Daleko je to od tradicionalnog Jiu-Jitsua.

Moderna evolucija

Ako netko stvarno želi ići duboko u povijest Gracie Jiu-Jitsua, postoji sjajan izvor za čitanje. Majka Rogera Graciea, Reila Gracie, ima knjigu o povijesti obitelji. Trebalo joj je više od deset godina da sastavi “ Carlos Gracie: Kreator borbene dinastije ”. Tamo ćete pronaći sve što bi vas moglo zanimati o povijesti najkompliciranije obitelji Jiu-Jitsua.

Još jednom ću istaknuti činjenicu da su oba toka misli bila bitna za stvaranje modernog BJJ-a. Možda ćete biti skloniji jednom od njih zbog porijekla ili osobnog mišljenja. Međutim, i Carlos i Helio zaslužuju priznanje i poštovanje. Nadalje, sav njihov naporan rad trebao bi rezultirati ujedinjenom zajednicom umjesto podijeljenom.

Ricksonova federacija, JJGF predstavlja pokušaj spajanja Heliovog tradicionalnog pristupa s modernim sportskim elementima. Ovo je sjajan primjer kako se povijest Gracie Jiu-Jitsua može poštivati dok je modificirana kako bi odgovarala modernom dobu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *