fbpx

Infinity Jiu-Jitsu Split

Jiu Jitsu Split

Jiu Jitsu Split Academy - Infinity BJJ SPLIT

25+ Brazilian Jiu-Jitsu Poluga, Gušenja i Zaključavanja

“Submissions”, odnosno, poluge, gušenja i zaključavanja su jedno od ključnih obilježja Brazilskog Jiu Jitsu-a (BJJ) i predstavljaju “pobjedu” i osjećaj uspjeha za one koji uspješno izvedu jednu od bezbroj tehnika završavanja protivnika. Kad kažemo “bezbroj tehnika” na to doslovno i mislimo jer tehnike u Jiu-Jitsi rastu iz dana u dan, a na onome tko trenira BJJ je da izabere i primjeni one koje mu najbolje odgovaraju.

BJJ je “mlada” borilačka vještina koja se i dalje razvija otkako je nastala iz Juda početkom 1900-ih. BJJ Sadrži brojne tehnike iz svih ostalih grappling sportova te je dopušteno koristiti manje-više sve što se koristi u drugim sportovima poput hrvanja, juda, samba itd.   U ovom tekstu vam donosimo 25+ poluga, gušenja i zaključavanja koje su bazićne tehnike i one koje se najvise upotrebljavaju u GI i NO-GI BJJ-u.

Chokes and Strangles (gušenja i davljenja)

1. Guillotine Choke (Giljotina)

Giljotina je takav submission da koristite ruke i stisčete prtivnikov vrat. Obično se radi iz Closed Guarda (zatvorenog guarda) ali moguće ju je napraviti iz dosta situacija gdje mozete staviti ruke protivniku oko vrata, a da mu pritom nogama ili dijelom tijela blokirate tijelo i izolirate vrat Naravno, varijacija giljotine je jako veliki broj. Od giljotine na nogama gdje gravitacija radi posao za vas, do full mount giljotine, gdje podloga blokira protivnika pa do raznih situacija, bilo da svojim rukama blokirate protok krvi u mozak ili u rijeđim slučajevima radite pritisak na dišni sustav protivnika.

Giljotina je tehnika koja je najdraža početnicima s obzirom da im predstavlja jednostavan izazov, međutim, jako rijetko i uspiju da završe nekoga s ovim “submissionom” jer sam uspjeh ovisi o puno vježbe i detalja s kojima su iskusniji vrlo dobro upoznati.

Guillotine Choke
Guillotine Choke

2. Rear Naked Choke (RNC)

Rear naked choke, Mata Leao na portugalskom ili Hadaka-Jime u judu je jedno od zaštitnih znakova i jedan od najpopularnijih završavanja s najvećom prolaznosti u BJJ-u.

RNC se obično izvodi s leđa protivnika gdje koristite ruke za samo gušenje, a noge da izolirate tijelo protivnika. Naravno, sam dolazak na leđa protivnika predstavlja jedan od najvećih izazova u BJJ-u s obzirom da je to najbolja pozicija u kojoj se možete naći u borbi ili sparingu.

Sam RNC, iako izgleda dosta jednostavan, sadrži jako puno detalja da bi se nekog iskusnijeg uspjelo zadržati i završiti u toj situaciji.

Rear Naked Choke
Rear Naked Choke

3. Triangle choke (Trokut)

Trokut je jedan od osnovnih tehnika završavanja protivnika gdje koristite svoje noge i protivnikovu ruku da bi izvršili pritisak na karotidne arterije i s time uspješno “ugušili” onoga na kome ga primjenjujete.

Trokut je moguće izvesti iz mnogo različitih pozicija (mount, open guard, half guard, back mount…)   ali najveća primjena trokuta se dešava iz closed guarda. Ovaj “submission” je jednako primjenjiv u GI and NO-GI BJJ-u i predstavlja jedno od završavanja s velikim postotkom prolaznosti.

Triangle choke (Trokut)

4. Bow and arrow choke

Bow and arrow choke je “submission” koji se izvodi s leđa protivnika gdje s “collarom (ovratnikom)” vršite pritisak na vrat dok svojim tijelom i nogom protivnika onemogucavate njegovo kretanje. Primjenjiv je uglavnom samo s GI-em (kimonom) međutim postoje neke i NO-GI (bez kimona) varijacije kojima prolaznost i nije velika.

Bow and Arrow se smatra jednim od “najjacih” gušenja s obzirom da cijelim tijelom “istežete” svog protivnika dok mu vršite pritisak na vrat.

Naziv Bow and Arrow (luk i strijela) je takav zbog vašeg položaja tijela i ruku dok radite ovaj “submission”.

Bow and Arrow submission
Bow and Arrow submission

5. Cross Collar choke

Cross Collar Choke je gušenje gdje koristite oba ovratnika protivnika da bi samo gušenje uspjelo. Iako izgleda kao vrlo jednostavno gušenje jako rijetko prolazi kod novih učenika BJJ-a zbog samog položaja ruku koje ne izgleda najlogičnije kada se radi pravilno te je jedan od “submissiona” koji skoro svi početnici rade krivo i stiću dojam da sam submission nije dobar. Međutim, kada ga se naući pravilno izvoditi predstavlja jedan od opasnijih završetaka koji, isto tako, omogućuje ulaze i napredovanje u bolje pozicije i situacije.

Sama primjena Cross Collar chokea je, isključivo, vezana za GI BJJ.

Cross Collar Choke
Cross Collar Choke

 6. Baseball Bat Choke

Baseball Bat Choke je gušenje s ovratnikom protivnika gdje sa svoje obe ruke uhvatite ovratnik kao da drzite bejzbolsku palicu. Kada imate hvat, okrecete svoje tijelo što rezultira jako čvrstim gušenjem.

Ovo je jedan od submissiona iz kojeg natjecatelji ne rijetko zaspu u situaciji kada se primjenjuje dok protivnik prolazi guard jer im izgleda da su napredovali u poziciji,. Razglog tome je što je primjena ovog gušenja pri obrani guarda takva da ste pustili prolaz guarda i napravili zamku za vašeg protivnika ili je protivnik već prošao vaš guard pa ste se odlućili na ovo gušenje.

Sama primjena se najčešće događa u GI BJJ-u iako postoji i dosta varijacija u NO GI BJJ-u gdje svojim rukama spojenima oko vrata možete simulirati baseball choke koji može ugušiti protivnika. Iako je prolaznost NO GI baseball bat gušenja dosta manja nego s GI-om sama tehnika nije zanemariva u NO GI-u s obzirom da ju je moguće uspješno izvesti.

Baseball Bat Choke
Baseball Bat Choke

7. Arm Triangle Choke

Arm Triangle Choke je gušenje gdje drzite svoje ruke tako da s jednom svojom rukom i ramenom vašeg protivnika vršite pritisak na vrat. Naravno, sam položaj vašeg tijela je vrlo bitan da bi izbjegli rotaciju i pomicanje tijela vašeg protivnika.

Arm Triangle se obično radi iz full mount pozicije i u većini slučajeva zahtjeva da s rukama spojenima oko vašeg protivnika odete iz full mounta da bi samo završavanje bilo uspješno kako bi stvorili najveci mogući pritisak na vrat.

Arm triangle je moguće raditi u GI i NO GI Jiu-Jitsi, međutim, na veću primjenu nailazimo u NO GI-u iz razloga sto sam GI nudi dosta više opcija završavanja protivnika.

Arm Triangle Choke
Arm Triangle Choke

8. D’Arce choke

D’arce Choke je varijacija Arm Triangle gušenja gdje koristite svoje obe ruke da bi napravili gušenje koristeći svoju ruku i rame protivnika za pritisak na protivnikov vrat. Razlika D’arce chokea i Arm Triangle chokea, pa i raznih drugih varijacija arm triangle chokea je u samoj poziciji, načinu pritiska, kontroli tijela, “kutu prilaza” protivniku, strani na kojoj se nalazi protivnikovo rame itd.

Darce Choke
Darce Choke

9. North-South choke

North and south choke je verzija gušenja gdje koristite svoj biceps i tijelo da bi izvršili pritisak na protivnikov vrat. Ova tehnika se radi iz “side controlea” tako da napravite tranziciju u “north and south” poziciju i napravite samo gušenje.

Ovo je jedan od submissiona koji su dosta teški za izvesti tako da ga rijetko viđamo u natjecanjima, međutim, ako mu se posveti dosta vremena sama prolaznost mu može biti vrlo velika. Dokaz tome je Marcelo garcia koji je ovo gušenje doveo gotovo do savršenstva što se može vidjeti po brojnim primjenama na velikom nivou samog sporta.

Ovaj submission je moguće izvesti u GI i NO GI BJJ-u.

North South Choke
North South Choke

10. Crucifix Choke

Crucifix choke je gušenje koje se izvodi jednom rukom iz crucifix pozicije. Crucifix pozicija je situacija kontrole s leđa u kojem su vaše noge omotane oko jedne ruke protivnika dok drugu kontrolirate svojom rukom. U toj situaciji koristite slobodnu ruku da bi ugušili protivnika.

Samo gušenje je moguce izvesti u GI i no GI BJJ-u bilo da koristite samo svoju ruku ili tom istom rukom povlačite ovratnik svog protivnika da bi ugušili protivnika.

Do same crucifix pozicije je moguće doći iz raznih pozicija, međutim, u većini slučajeva se dolazi iz Turtle (kornjača) pozicije u kojoj se vaš protivnik nađe.

Crucifix Choke
Crucifix Choke

11. Anaconda Choke

Anaconda Choke kao i D’arce choke je varijacija Arm Triangle Chokea. U samoj “Anakondi”, morate zarotirati sebe i svog protivnika da bi samo gušenje bilo uspješno, odnosno da se možete naći u situaciji da bi uspjeli izvršiti dovoljan pritisak na vrat protivnika.

Anaconda Choke
Anaconda Choke

12. Peruvian Necktie

Peruvian Necktie je varijacija Arm Triangle chokea koje se izvodi kad aje vaš protivnik u Turtle poziciji. U ovoj situaciji koristite vaše noge poviše glave i tijela vašeg protivnika da bi vaše ruke završile samo gušenje.

U ovom tekstu ćemo samo spomenuti Peruvian Necktie submission i ako verzija i varijacija “Necktie” završavanja ima dosta više. Japenese Necktie, German Necktie, Texas necktie, Chilean Necktie su samo jedni od njih. Ukoliko vas zanimaju sve verzije ovog gušenja možete ih naći na All Necktie Chokes linku gdje sam ih sve objasnio.

Peruvian Necktie
Peruvian Necktie

13. Loop Choke

Loop Choke je gušenje s ovratnikom protivnika gdje svojom rukom i ovratnikom ide iza vrata protivnika dok svojim tijelom, rukama i nogama sprječavate rotaciju protivnika. Naravno postoji vise varijacija loop chokea pa samim time i uloga tijela mjenja ovisno o poziciji iz koje se radi ovo gušenje.

Loop choke se većinom koristi kao kontra napad na sam prolaz vašeg guarda gdje ste u mogućnosti navesti protivnika na to da uspijete njegovo tijelo, odnosno vrat i glavu navesti na to da ode dovoljno prema vama da ste u mogućnosti izvesti ovo gušenje.

Kao i veliku večinu gušenja i ovo je moguće izvesti iz raznih pozicija kao što su, Closed guard, Half Guard, Turtle, Side Control…

Loop Choke
Loop Choke

14. Paper Cutter Choke

Paper Cutter choke je jedan od chokeova kojeg vaši protivnici “ne vide da dolazi”.

Radi se na način da izolirate protivnikovu ruku i izvršite pritisak na vrat držeći pritom ovratnik sa svoje dvije ruke tako da jednom rukom drzite ovratnik ispod ramena dok drugom radite pritisak na sam vrat.

Paper Cutter Choke
Paper Cutter Choke

15. Gogoplata

Gogoplata se izvodi tako da svoje stopalo stavite ispod vrata protivnika te svojim rukama ili ovratnikom radite pritisak na glavu tako da ugušite protivnika, praktički, vašom nogom i stopalom.

Ovo  je jedan od submissiona koje vrlo rijetko mozemo vidjeti u BJJ-u s obzirom da zahtjeva veliku fleksibilnost.

Gogoplata
Gogoplata

16. Von Flue Choke

Von Flue Choke je gušenje gdje koristite svoje rame i protivnikovo rame da bi izvršili pritisak na njegov vrat.

Ovo gušenje se koristi isključivo u situaciji kada vaš protivnik na vama drži giljotinu koju ne želi pustiti, a vi ste uspjeli napraviti tranziciju u “side control” vašeg protivnika. Ovo gušenje većinom prolazi samo na početnicima koji ne znaju da se mogu spasiti od ovog gušenja na način da samo otpuste giljotinu koju drže na vašem vratu i uz malo truda izađu iz samog gušenja.

Von Flue Choke
Von Flue Choke

Arm Bars, Arm Locks, Shoulder Locks (poluge i zaključavanja na rukama i ramenima)

17. Americana

Amerikana je bazićna tehnika u BJJ-u koja vrši pritisak na rame protivnika. U ovoj situaciji morate zaključati protivnikovu ruku na način da je savijete u laktu i kontrolirate sa svoje obe ruke prikrižene dok kontrolirate protivnika da se pomiće i ispravi svoju ruku.

Samu Amerikanu se uglavnom izvodi iz “side Controla” i mounta iako je ovaj submission moguće izvesti iz raznih pozicija. Sama prolaznost ovog submissiona je na početnicima dosta velika, a sama efektivnost opada samim napretkom u BJJ-u jer je jako teško kontrolirati slobodnu ruku protivnika koja u ovom slućaju može dosta pomoći pri samom izlazu iz Americane.

Americana submission
Americana submission

18. Kimura

Kimura je jedna od osnovnih tehnika u Brazilskoj Jiu Jitsi gdje koristite obe ruke na jednoj ruci protivnika da bi “odveli” ruku u neprirodan polozaj iza leđa samog protivnika. Razlika Americane i Kimure je u samom hvatu iako i jedan i drugi submission rade pritisak i dovode do loma ramena.

Kimura je vrlo popularan submission koji je moguce izvesti iz raznih pozicija i ne koristi se samo za zavrsavanje protivnika vec i za puno situacija napredovanja u pozicijama, dolascima na leđa, “sweepanjima” protivnika itd… Onaj tko se odluci proucavati i napredovati u Kimuri može naići na veliki broj tehnika povezane s ovin submissionom i svim naćinima na koji koristiti ovaj hvat. Kombinacija hvatanja, zavrsavanja, napredovanja… je jako veliki broj.

Kimura Submission
Kimura Submission

19. Armbar

Armbar predstavlja tzv. polugu na ruci i jedan je od najčešćih načina završavanja u Brazilskoj Jiu-jitsi. Cilj ovog završavanja je u tome da  vam dovede ruku u hiperekstenziju i laićki rečeno, slomi vam lakat. Ovo je submission koji prvi naućite kada počinjete trenirati BJJ.

Kod armbara koristite svoje ruku kako bi povukli ruku u hiperekstenziju, dok noge, i tijelo koristite da bi zadrzali protivnika u poziciji gdje ne može osloboditi ruku kojim ovim putem izolirate.

Armbar je moguće napraviti iz jako puno pozicija i guardova te skoro pa i da nema situacije iz koje ne možete doći do protivnikove ruke ali to ne umanjuje vrijeme koje morate uložiti u učenje ovog submissiona jer iako izgleda jednostavno i vrlo moguće sama realizacija i nije toliko jednostavna te je potrebno puno vremena da bi armbar došao na nivo da ga možete upotrijebiti na dosta iskusnijima od sebe.

Armbar
Armbar

20.  Omoplata

Omoplata je submission gdje svojim nogama i tijelom zakljucavate ruku i radite pritisak na rame protivnika. Sama Omoplata koliko predstavlja submission toliko predstavlja i poziciju iz koje je moguće napredovati bolje situacije i pozicije ukoliko niste u mogućnosti zavrsiti protivnika iz nekog razloga.

Iako se omoplata najviše izvodi iz Closed guarda moguce ju je izvesti iz dosta guardova i pozicija kao sto su Closed Guard, Spider Guard, Mount, Half Guard itd…

Postoje i razne varijacije Omoplate od kojih su najpoznatije Marceloplata, Tarikoplata, Baratoplata…

Omoplata
Omoplata

21. Wristlock

Wristlock je submission koji radi pritisak i pritom lomi vaš ručni zglob bilo da se radi o hiperekstenziji, hiperfleksiji ili samoj rotaciji ručnog zgloba.

Da bi Wristlock bio uspješan potrebno je izolirati sami zglob protivnika kao i lakat i podlakticu te pritom raditi pritisak na samu šaku s donje ili gornje strane.

Wristlockovi se u BJJ-u ne koriste često jer je jako teško izolirati tako malen dio tijela međutim možemo ih vidjeti na natjecanjima.

Wristlock bjj
Wristlock

Leg Locks

22. Straight Ankle Lock

Straight Ankle Lock je submission koji prvi naučite kada učite napade na noge u BJJ-u. To je submission koji kada se napravi lomi vaš nožni zglob i uz to stvara veliki pritisak na ahilovu tetivu. Sama ahilova tetiva može jako zaboljeti, međutim, sam pritisak na nju u ovoj situaciji rijetko dovodi do veće ozljede.

Straight Ankle Lock ili Straight Foot Lock se radi na način da svojim nogama i kukom kontrolirate nogu protivnika dok vam je ruka oko zgloba protivnika potpomgnuta vasom drugom rukom i/ili lapelom vašeg GI-a. U toj situaciji povlačite stopalo vašeg protivnika u hiperekstenziju.

Straight Ankle Lock
Straight Ankle Lock

 23. Kneebar (poluga na nozi)

Kneebar ili poluga na nozi je submission koji dovodi vasu nogu u hiperekstenziju kod koje dolazi  do pucanja ligamenata i meniskusa u koljenu.

Da bi napravili Kneebar morate izolirati protivnikovu nogu svojim tijelom tako da ste tijelom u poziciji prema koljenu i nogama na njegovu kuku. U toj situaciji drzite protivnikovu potkoljenicu i stopalo blizu svog tijela i/ili ispod pazuha. Samim istezanjem svog tijela i pritiska kukom na nogu dovodite protivnikovu nogu u hiperekstenziju.

Kneebar (poluga na nozi)
Kneebar

24. Toe Hold

Toe Hold je submission gdje koristite obe ruke da bi imobilizirali stopalo svog protivnika koje pritom rotirate i dovodite do pucanja. Naravno, kao i kod svih zavrsavanja potrebno je koristiti i tijelo da bi sam submission bio uspjesan.

Postoje razne varijacije Toe Holda kao sta je npr. Estima Lock koji je opcenito dosta jaci od obicnog toe holda jer se koristi tijelo za sam pritisak na stopalo što kod običnog toe holda nije slučaj.

Toe Hold
Toe Hold

25. Heel Hook

Heel Hook je submission u kojem izolirate jednu nogu protivnika savijajuci je tijelom i uz to rukama rotirate petu koja rotira koljeno i dovodi ga do pucanja.

Heel hook je poznat kao daleko najopasniji submission u BJJ-u koji je, kao takav, zabranjen u većini natjecanja. Sam problem Heel Hooka i zasto je opasan je taj da prije pucanja ne osjecate bol vec samo pritisak. Dok kod svakog drugog submisiona prvo osjetite lagani pritisak, pa veci pritisak, pa bol i tek onda pucanje kod Heel Hooka to nije slucaj iz razloga sto direktno lomi ligamente koljena koji nemaju receptore za bol. Iz tog razloga dolazi do ozljeda koljena jer u borbi ili sparingu ljudi ne osjecaju potrebu za tapkanjen pošto ih “ne boli”.

Heel Hook je zabranjen u IBJJF GI natjecanjima, a dozvoljen u IBJJF NO GI natjecanjima u smeđim i crnim pojasevima tek od 2020 godine. U ADCC-u, tzv. olimpijadi grapplinga, je dozvoljen. Isto tako je dozvoljen na dosta natjecanja koja su “show karaktera” zbog same atraktivnosti ovog submissiona ali i iz razloga što večina ljudi u BJJ-u teži natjecanjima sa što manje pravila da bi sama realnost borbe bila izraženija.

Toe Hold
Toe Hold

Ukoliko vas zanima veći broj submissiona u BJJ-u posjetite: 60+ Brazilian Jiu-Jitsu Submissions

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *