fbpx

Infinity Jiu-Jitsu Split

Jiu Jitsu Split

Jiu Jitsu Split Academy - Infinity BJJ SPLIT

Što je grappling

Što je Grappling? Zašto Jiu-Jitsu Borci Dominiraju Grappling Natjecanjima?

Grappling je u osnovi borba bez udaraca koja se bazira na borbi na nogama i parteru, te obuhvaća sve grappling tehnike kao što su rušenja, klinč, poluge, gušenja i uglavnom svi submissioni, odnosno sve tehnike koje prisiljavaju protivnike na predaju.

Da bi lakše pojasnili o čemu se radi, možemo slobodno povući usporedbu s nogometom, košarkom, rukometom i sličnim sportovima, te reći da su to sve sportovi s loptom. Baš to je izraz grappling u borbi bez udaraca.

U samoj definiciji grapplinga možemo doći do zaključka da su to sve elementi borbe koje od svih grappling sportova jedino Jiu-Jitsu, odnosno Brazilski Jiu-Jitsu, obuhvaća.

Niti jedan drugi sport nema sve elemente grapplinga kao Jiu-jitsu, koji je najmanje opterećen pravilima.

Usporedba Jiu-Jitsua i drugih grapplerskih sportova kao Judo i Hrvanje

Možemo uzeti usporedbu s nekim od naših najpopularnijih grappling sportova kao što su Judo i Hrvanje, pa možemo povući neku paralelu između tih sportova kako bismo lakše shvatili razliku.

Na primjer, u hrvanju kada dođe do rušenja, borac koji je srušen okreće leđa svom protivniku, onemogućavajući mu da ga okrene po podlozi i stekne bodovnu prednost. Priumjer možete vidjeti na videu ispod

Ova situacija u Jiu-jitsu je nazamisliva

Naravno, u realnoj borbi i Jiu-Jitsu-u to je nezamislivo s obzirom da bi kod ovakvog “davanja leđa” s pruženim nogama u nekoliko sekundi došlo do gušenja i predaje. Jednostavno okretanjem leđa svom protivniku ne dajete sebi nikakvu šansu za pobjedom u grappling natjecanjima već poklanjate protivniku pobjedu. Zbog toga u Jiu-Jitsu-u postoji nešto što se zove guard koji je vrlo močno oružje onog momenta kad se nađete na podu.

Isto tako,  Jiu-Jitsu borilačka vještina koja ide prema realnoj borbi, a najmanje prema bodovnom sustavu. Svaki trening Jiu-Jitsu-a uči praktikanta kako se boriti i u stvarnom životu izvan dvorane, u obliku samoobrane.

Nadalje, u hrvanju vas sudac nakon nekog vremena podigne s poda, što je u Jiu-Jitsu-u također nezamislivo jer se borba nastavlja dok se jedan od boraca ne preda ili izgubi na bodove. Nema vraćanja na noge i nema prekidanja borbe dok borba ne završi vremenom ili prisiljavanjem protivnika na predaju. Kada sve to uzmemo u obzir, dolazimo do zaključka da je Jiu-Jitsu najbliži grappling pravilima jer su svi grappling sportovi takvi da jedino odgovaraju Jiu-Jitsu borbi i načinu treniranja.

U judu je situacija malo drugačija jer je Judo isključivo baziran na borbi u kimonu, što u Jiu-Jitsu nije slučaj. Jiu-jitsu se trenira sa i bez kimona, ovisno o tome što praktikant BJJ-a želi.

U judu, za razliku od hrvanja, postoje submissioni i prisiljavanje protivnika na predaju, ali su limitirani na jako kratko vrijeme, nakon čega sudac ponovno vraća natjecatelje na noge. To je suprotno od onoga što grappling turniri potiču i nikako se ne slaže s grappling pravilima.

Svi grappling sportovi su manje-više opterećeni pravilima, osim Jiu-Jitsu-a. To je upravo razlog zašto svi u judu i hrvanju nazivaju Jiu-Jitsu grapplingom.

Krivo korištenje imena Grappling

Naziv grappling svi u drugim grapplerskim sportovima, a zadnje vrijeme i u samom BJJ-u ljudi koriste za NO GI jiu jitsu, odnosno za Jiu-Jitsu koji se trenira bez kimona.

Moram naglasiti da je to u osnovi skroz krivo jer UWW, glavna organizacija za hrvanje i organizacija koja šalje natjecatelje na Olimpijadu, u svojim novoosnovanim grappling natjecanjima ima GRAPPLING u KIMONU i grappling bez kimona. To znači da naziv GRAPPLING za NO-GI jiu jitsu nije točan, ali je ustaljen u praksi kod hrvača i judaša jer i oni Jiu-Jitsu smatraju jedinim kompletnim sustavom borbe bez udaraca.

Grappling natjecanja

Grappling natjecanja su u osnovi Jiu-Jitsu natjecanja koja žele privući i natjecatelje drugih grapplerskih sportova. Zasada to ide poprilično neuspješno jer natjecatelji iz svih drugih sportova moraju proči velikuj prilagodbu samim grappling pravilima i konstantnoj borbi u parteru kako bi ostvarili bilo kakav zapaženiji rezuiltat. To je upravo razlog zašto na svim grappling natjecanjima pobjeđuju samo natjecatelji iz BJJ-a jer jedinoi konstantno treniraju sve ono što je potrebno na tim antjecanjima te im nikakva dodatna prilagodba nije potrebna.

Najpoznatije grappling natjecanje je ADCC koje nastoji objediniti sve grappling sportove prilagođavajući pravila svim grappling sportovima, međutim, nitko osim Jiu-Jitsu natjecatelja nikada nije pobijedio na tim natjecanjima na svjetskim prvenstvima.

Razlog tome je što je svim drugim grappling sportovima borba na tlu manje poznata jer ne provode dovoljno vremena u realnoj borbi na tlu kao što je slučaj u Jiu-Jitsu-u, gdje se 90% borbe provodi u parteru, odakle je jedino i moguće u 99% slučajeva prisiliti protivnika na predaju.

Naši Uspjesi Na Grappling natejecanjima

Mi kao Jiu-Jitsu / Grappling klub imamo dosta ADCC pro zlatnih medalja jer ADCC lokalni turniri su rangirani na beginner ( intermediate / pro te se možemo pohvaliti da smo jedini s ADCC PRO zlatnim medaljama u okolici. Ali ono što je naš najveci uspjeh u grappling natjecanjima je treća medalja na svijetu našeg Marka Ančića na turniru u Rusiji, u gradu UFA koje se održalo 2022. godine.

To je ujedno i največi hrvatski uspjeh u grappling natjecanjima ikada.

Marko Ančić bronca na svjetskom grappling prvenstvu

Zaključak

Kada ovo sve zbrojimo i oduzmemo dolazimo do zaključka da je JIU JITSU = GRAPPLING, te  ako želite biti dobri u grappling natjecanjima bilo da se radi o GI Grappling natjecanjima ili grappling natjecanjima u kimonu apsolutno je  obavezno da trenirate Jiu-Jitsu. Obavezno je da trenirate Jiu-Jitsu ako opčenito želite naučiti cjelokupnu realnu borbu bez udaraca jer jedino Jiu-Jitsu to pruža. Kod nas u klubu svi sparinzi počinju s nogu te se redovno trenira hrvanje za BJJ, odnosno hrvanje prilagođeno BJJ-u kako bi svi naši natjcatelji bili potkovani samoj stojci i borbi na nogama. Sam Jiu-jitsu možete suplementirati povremenim treninzima hrvanja ili Judo-a ali opet sve što naučite na Judu ili hrvanju trebate prilagoditi BJJ-u jer puno rušenja iz tih sportova ne odgavaraju samom Brazilskom Jiu-Jitsu jer se s puno bacanja dovodite u neprirodne položaje gdje vam protivnik vrlo lagano dolazi na leđa, a samim time gubite veliki broj bodova i budete prisiljeni na predaju raznim gušenjima i polugama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *